100 spôsobov ako ušetriť


Nové druhy žiaroviek predstavujú obrovskú úsporu

04.11.2010 23:54

Keď dnes navštívite obchod so svietidlami, tak v ponuke majú viacero druhov žiaroviek - Obyčajné žiarovky, halogénové úsporné žiarovky, kompaktné úsporne žiarivky a led žiarovky. Všetky sa líšia cenou, technológiou, parametrami kvality a vlastnosťami.

Obyčajné žiarovky

Obyčajné žiarovky, predstavujú klasické žiarovky, ktoré sme dlhé roky používali. Vyznačujú sa krátkou životnosťou (1000h) a vysokou spotrebou energie, pričom iba 10% spotrebovanej energie premieňajú na svetlo, zvyšok sa spotrebuje na výrobu tepla. Najčastejšie sme vo svojich domácnostiach používali klasické žiarovky s príkonom 40 a 60wattov. Ich cena sa pohybovala okolo 0,50 eura.Tento typ žiaroviek k 1. septembru 2012 úplne vymyzne z predajných pultov našich obchodov.

Halogénové úsporné žiarovky

Je to príbuzný typ obyčajných žiaroviek, avšak s vylepšenou technológiou, ktorá zabezpečuje úsporu 30 % energie. Tieto žiarovky sa vyznačujú rovnakou intenzitou svetla počas celej doby životnosti ( 2 až 3 roky). Cenovo sú o niečo drahšie ako klasické žiarovky. Ich cena je zhruba 2 eura.

Kompaktné úsporné žiarivky

Predstavujú žiarovky modernej technológie. Spoznáme ich podľa bielej farby a rôzneho tvaru (napr. trubice, špirály). Sú veľmi úsporné. Úspora energie predstavuje až 80% v porovnaní s obyčajnými žiarovkami. Ich nevýhodou je, že väčšinou trvá dlhší čas kým sa rozsvietia (od 1 min. do 10 min.), takže spočiatku svietia slabšie, a preto sa nehodia do miestnosti, kde za zapína svetlo iba na krátky čas. Ideálne sú do miestnosti, kde sa združujete dlhšie napr. obyvačka, kuchyňa. Cenovo sa hýbu od 3 do 8 eur. Takáto žiarovka Vám dokáže vydržať až niekoľko rokov (8000 hodin svietenia). 

LED žiarovky

Sú to najúspornejšie žiarovky na trhu. Úspora energie v ich prípade sa hýbe na úrovni 80 - 90%. Sú veľmi úsporné a pre vašu peňaženku, lebo ich životnosť sa pohybuje od 15 000h až do 30 000 hodin. Na druhej strane však zaobstaranie jednej žiarovky vás vyjde od 15 eur a to hovoríme o tých lacnejšich. Práve LED žiarovky predstavujú technológiu budúcnosti. Dnes sa v domácnostiach ešte vo veľkej miere nepoužívajú (kvôli cene) napriek svojim výborným vlastnostiam. Odporúčajú sa používať najmä na miestach, kde treba nepretržite svietiť (vytríny, bodové svetla, prípadne obyvačka).

TIP

Investujte do nákupu kompaktných úsporných žiaroviek a LED žiaroviek a ročne usporíte......eur.Navyše prispievate k lepšiemu životnému prostrediu. Lebo práve LED žiarovky sú k nemu najviac šetrné.

pošli na vybrali.sme.sk

Súvisiace články:

Ako ušetriť energiu v kuchyni

Ako ušetriť na každom nákupe

Kde získať zľavu viac ako 50% - hromadné zľavy

Šetrite na letenkách

—————

Späť